Hoe Dierfysio Nienke begon

Mijn naam is Nienke Nederlof en ik woon samen met mijn vriend en onze 2 Shetlandpony’s en een KWPN’er in Heerle, een dorpje tussen Roosendaal en Bergen op Zoom.

Van kleins af aan ben ik gek op dieren en toen ik 6 jaar was, mocht ik gaan paardrijden. Enkele jaren later ging er een wens in vervulling en kwam er een eigen paard! De Shetlandpony waar ik als kind op reed, is inmiddels ruim 34 jaar oud en nog steeds bij ons.

Ik werk sinds 2015 als humaan fysiotherapeut en er kwamen steeds meer momenten dat ik ook graag dieren zou willen kunnen behandelen. Er zijn nu eenmaal soms blessures, de dieren worden ouder en gaan wat minder gemakkelijk bewegen, of je wilt weten of het dier zich wel fijn in zijn lijf voelt.

Zodoende ben ik de opleiding tot Dierenfysiotherapeut gaan volgen bij het Aeres Training Centre in Barneveld. Deze opleiding heb ik in september 2020 succesvol afgerond.

Tijdens de behandeling streef ik er met veel rust en geduld naar het dier weer zo pijnvrij mogelijk te laten bewegen, zodat het dier weer lekker in zijn vel komt te zitten. Tips en adviezen voor de eigenaar zijn ook onderdeel van een behandeling, denk hierbij aan adviezen rondom uitlaten, revalidatie en training.

Opleiding tot dierenfysiotherapeut

De titel dierenfysiotherapeut is wettelijk beschermd: alleen fysiotherapeuten die de post-HBO opleiding Dierfysiotherapie hebben gevolgd, mogen deze titel voeren. De opleiding tot dierenfysiotherapeut duurt in totaal 6 jaar: eerst 4 jaar tot humaan fysiotherapeut en daarna nog 2 jaar tot dierenfysiotherapeut.

Ik ben bij de NVFD geregistreerd als praktiserend lid. Daarnaast ben ik aangesloten bij de Vakgroep Hydrotherapie Hond.