Gepubliceerd op:

Buikspieren van paarden

Hoor jij ook wel eens dat jouw paard zijn buikspieren meer zou mogen ontwikkelen? Dit is voor veel paarden inderdaad een heel goed idee. De vraag is alleen: hoe doe je dit?

Net als een mens heeft een paard verschillende buikspieren: de rechte, schuine en dwarse buikspieren. De buikspieren zijn heel belangrijk, ze ondersteunen het lichaam, de organen, hebben een functie bij de ademhaling en ontlasting en hebben een rol in de beweging.

Om een ruiter goed te kunnen dragen is correct gebruik van de buikspieren ook van groot belang. Zeer zeker de moeite waard dus om extra aandacht aan te besteden en te zorgen dat deze spieren zo optimaal mogelijk functioneren!

Het trainen van de buikspieren kun je op verschillende manieren doen (aan de hand/longe of onder het zadel):

  • overgangen: overgangen en tempowisselingen zijn een goede manier om de buikspieren te trainen. Je maakt dit intensiever door meer overgangen/tempowisselingen achter elkaar te maken of meer expressie te vragen.

  • balkjestraining: je traint hierbij naast de buikspieren ook nog eens de coördinatie en houdingsspieren!

Varieer in de gang, figuren (over en tussen de balkjes door) en speel met de hoogte van de balkjes. Leg bijvoorbeeld 5 stapbalkjes neer en verhoog de middelste 3.

  • galop: deze gang leent zich perfect voor het trainen van de buikspieren. Je kunt dit ook nog combineren met galopbalkjes.

Wees je ervan bewust dat deze training veel energie vraagt van je paard, doseer dit daarom goed, ga dus niet te lang door en doe ook niet elke dag hetzelfde. Als je zelf wel eens buikspieroefeningen hebt gedaan, weet je hoe zwaar dit kan zijn...

Een goede training wordt gekenmerkt door variatie in gangen, oefeningen en houding, maar zeker ook voldoende rust!

Overleg altijd eerst met jouw dierenarts/dierenfysiotherapeut welke oefeningen specifiek voor jouw paard geschikt zijn, om blessures en problemen te voorkomen.

< Terug naar blog

Wil jij meer weten of een advies specifiek voor jouw paard?

Neem gerust contact met mij op!